Tuoreimmat verkkosuunnittelun trendit

Digitaalisen suunnittelualan syövereissä jokainen päivä tuo täysin uudenlaisia haasteita ja kehityksiä. Tuntuu siltä, että varsinkin verkkosuunnittelun jännittävässä maailmassa tänään opitut tiedot ja taidot saattavat huomenna olla jo osa muinaishistoriaa. Toisaalta IT-ala syöksyy eteenpäin teknologian ottaessa huimia harppauksia päivästä toiseen. Näin ollen verkko- ja graafiset suunnittelijat koettelevat ihmisten mielikuvitusta ja innovaation rajoja päivästä toiseen. Täten vuosi 2015 tulee olemaan jännittävä sikäli, että kehityksen vauhti ei ota laantuakseen. Käydään siis läpi tärkeimmät verkkosuunnittelun trendit vuodelle 2015.

Mooren laki näyttää pätevän niin tietokoneiden kuin myös verkkosuunnittelun alalla: transistorien määrä (mikropiirit) tuplaantui vuodesta toiseen johtaen mahdollisesti tilanteeseen, missä tietokoneiden tehokkuus tai niin sanottu laskuteho kaksinkertaistuu lineaarisesti. Jos tutkimme esimerkiksi kannettavien tietokoneiden ja erityisesti älypuhelimien tehokkuutta viimeisen 10 vuoden ajalta, Mooren laki näyttäisi läikkyvän ylitse myös tässä tapauksessa. Näin ollen myös verkkosuunnittelun ammattilaisille ja harrastelijoille päätyy käsiin entistä hienostuneempaa tekniikkaa.

Informaation määrä

Ensimmäinen kasvava trendi verkkosuunnittelu alalla liittyy kokoon. Nimittäin graafisten suunnittelijoiden maailmassa koolla on nykyään väliä. Esimerkiksi etusivuille ei enää tungeta tavaraa häiritsemään katsojan silmiä, vaan sivulta löytyy yksinkertaisesti yksi suuri kuva ja yksinkertaistetut valikot, jotka ovat usein piilotettuja, kunnes sivulla vierailija siirtää hiiren nuolen kohtaan joka paljastaa kätevästi navigointi vaihtoehdot.

Vieritys

Innovatiivinen navigointi vaatii sulavan vieritys- eli scrollaus-alustan. Perinteinen pituussuuntainen sivunvieritys toimii aina, mutta verkkosuunnittelijat ovat ottaneet hienon riskin luomalla myös leveyssuuntaisen vierityksen.

Tämän lisäksi sivulla vierailija voi esimerkiksi vierittää sivua eri väreissä. Käytännössä tämä toimii niin, että sivulla kävijä vierittää esimerkiksi eri kuulokebrändejä vasemmalta oikealle (tai vastakkain), mutta samalla toiseen suuntaan vierailija voi muokata kuulokkeiden värivaihtoehtoja, ilman että hänen pitää valita tietty väri alavetovalikosta, päivittää sivu ja käydä koko ruljanssi uudestaan läpi lukuisia kertoja.

Animaatiot

Animaatiot ovat olleet suunnittelijoiden suosiossa siitä lähtien kun Flash-teknologia mahdollisti niiden (jäykän) käytön 90-luvun loppupuolella. Nykyään animaatioiden luomat mahdollisuudet ovat täysin toisella tasolla. Mikäli yritys haluaa esitellä esimerkiksi monimutkaista tuotantoprosessissa, jonka aikana käydään läpi monta eri kokonaisvaltaista vaihetta, sivulla vierailija voi hiirtä siirtämällä nähdä pienen animaation tietystä prosessista.

Tekoälyn tulevaisuus?

Ehkä radikaalein trendin liittyy AI:n eli tekoälyn käyttöön verkkosivujen suunnittelussa. Nimittäin tulevaisuudessa voi olla hyvinkin mahdollista että tekoäly muokkaa sivua sen mukaan mistä vierailija on kiinnostunut. Nythän Facebook mainostaa jo käyttäjille vaivihkaa tuotteita ja palveluita, jotka liittyvät käyttäjän sivuhistoriaan. Tämä tarkoittaisi sitä, että tekoäly muokkaisi reaaliajassa sivun tiedot joustavasti alustaa kunnioittaen kirjaimellisesti käyttäjäystävälliseksi. Kuten huomaat, edes verkkosuunnittelijat eivät voi olla varmoja työpaikastaan automaation suhteen.

Listasta puuttuu kymmenkunta muutakin trendiä, mutta parasta tällä hetkellä on lähteä liikenteeseen yksinkertaisilla termeillä ja trendeillä. Toisaalta tämän listan trendit tänään ovat ehkä huomenna jo vanhentuneita.

rnn.yqe.